Nyt liv til slidte og falmede trægulve med en gulvafslibning

14 June 2018
Astrid Pedersen
Nyt liv til slidte og falmede trægulve med en gulvafslibning

Smukke og levende trægulve er ikke en selvfølge. Selv de mest robuste trægulve i høj kvalitet bliver slidte og grimme i overfladen, hvis de ikke regelmæssig plejes og tilføres næring og beskyttelse. Dette gælder såvel plankegulve som parketgulve, og egetræ såvel som fyrretræ eller andre sorter.

Afhængig af, hvilken type behandling, dit gulv har fået, skal du med jævne mellemrum vaske dem med oliesæbe, sæbespåner, brun sæbe eller sæbelud, og samtidig være opmærksom på, om den plejende belægning er intakt. Er gulvet meget slidt vil det, de steder hvor det beskyttende lag er slidt bort, blive misfarvet og grimt i overfladen.

Træværket vil blive mere modtageligt og sårbart over for ridser fra fodtøj, møbler eller kæledyrs kløer samt spildte væsker som for eksempel sodavand, rødvin eller kaffe. Disse vil suges ned i gulvet og danne pletter, som ikke kan vaskes af. Er lysindfaldet fra vinduerne kraftigt, vil dit slidte trægulv bleges til en grim grågul farve, der hvor solens stråler står på i løbet af dagen. Og med tiden vil limen i revnerne mellem brædderne slides af, hvorefter skidtet vil samle sig dér.

Giv dit gulv en chance mere – bestil en effektiv gulvafslibning

Uanset hvor ofte du vasker dit slidte trægulv, vil det nok blive rent, men aldrig rigtig pænt. Hvis du ønsker at bevare dit trægulv smukt og ensartet, bør du derfor rutinemæssigt vedligeholde det. Er det for sent, og har du negligeret dit trægulv for længe, kan det med stor sandsynlighed reddes med en gulvafslibning. Her slibes det øverste par millimeter af gulvet – det er her, de overfladiske revner og skrammer sidder samt de pletter, der er opstået fra spildte væsker, og misfarvningerne fra solfalming. En dygtig og erfaren gulvmand vil i forlængelse af en grundig og effektiv gulvafslibning, kunne rådgive dig med hensyn til hvilken type efterbehandling, du skal vælge, og hvorledes du fremover skal pleje dit trægulv.

Flere Nyheder